Fremtidsfabrikken search
facebook linkedin youtube
 
 
 
 
 

SVENDBORG

KLIK HER FOR MENU
 

Mor Svendborg

En gåtur i Svendborg er altid som en god fortælling. Det er på den ene side en rejse fra A til B, men det er aldrig kun transport af legemet. Svendborg er en organisk by, med flere om-, gen- og afveje end direkte veje. Derfor bliver turen fra A til B altid mere spændende end man havde turdet håbe på.

 

Der er bakker og dale, opgange, nedgange, trapper og veje så stejle at man på gåben overhaler 11-årige drenge på cykel, der er midt i en Quintana-fantasi, men stadig har langt igen - på flere måder. Man går aldrig hovedløst gennem Svendborg, for den krinkelkrogede by beder om din opmærksomhed, når du bruger den.

 

Og det er alle disse omveje og afveje, alt det mikrokaos, som en by tager med sig frem i tiden, når den udvikler sig uden at byplanlæggere har lagt deres klamme hånd på enhver detalje, der er med til at gøre Svendborg til hvad den er i dag: Et arnested for det uventedes opståen, et glødebål af kreativitet.

 

Der er baggårdene, de gemte, de åbne, dem der lokker med god mad og glas, dem der er små parker bag smedejernsporte, dem du kun ser når du kender de rette eller står på et højdedrag og nyder din by fra oven. Baggårdene der skaber pauser, nysgerrighed og nogle af de pludselige samtaler med venner, du ikke havde mødt før.

 

Og vejene, i koncentriske cirkler der går ud fra havnen, som ringe i vandet, skabt af Frederiksøens neddumpen i bevidstheden. Vejene sender dig på langs af det du ledte efter, så du pludselig oplever hele den gamle byvold, selvom du troede du skulle den direkte vej. Ingen af dem er snorlige, og butikkerne og menneskene ej heller.

 

Du lægger mærke til Svendborgs menneskelige skala. Intetsteds er pladserne, bygningerne eller fornemmelsen af rum så ubehagelig stor, at mennesket føler sig lille. Du er noget værd i Svendborg. Du betyder noget. Svendborg er en by for mennesker.

 

Og du går. Ad omveje og opad. Og du lander ét af utallige steder i byen, hvor den åbner sig med udsigten over Sundet. Hvert skridt op ad bakke er det hele værd, for Mor Svendborg betaler tilbage med oplevelser, udsigter og nærvær.

 

af Nikolaj Amstrup, Troels Boghandel

 

 

Politiken guide: 24 timer i Danmarks mindste storby

Information: Afvæbnende Svendborg

 

 

Fremtidsfabrikken   |   Jessens Mole 11   |   5700 Svendborg   |   fremtidsfabrikken@svendborg.dk   |   Tlf. (+45) 30174449