Fremtidsfabrikken search
facebook linkedin youtube
 
 
 
 
 

ARKITEKTUR

KLIK HER FOR MENU
 

Kvægtorvet - fra kalve til iværksætteri

 

   

Kvægtorvet er en næsten 100 år gammel bygning, og den har været i fare for nedrivning flere gange.

Bygningens historie afspejler på flere måder udviklingen af samfundet. I begyndelsen af 1900-tallet var det ikke populært med levende dyr inde i byen længere, for landbrugssamfundet blev et industrisamfund, og byerne fik sanitet.

København fik ksnehallerne og Odense fik det store Kvægtorv, der i dag huser TV2. Svendborg var vært for Amtsudstillingen i 1924, og det blev besluttet at genbruge en del af materialerne fra de overdækkede udstillingsbygninger til at opføre Kvægtorvet midt i byen, og det fungerede som handelsplads med kvæg og svin de næste seks årtier.

 

I begyndelsen af 2016 besluttede byrådet, at det gamle Kvægtorv skulle indrettes til endnu en Fremtidsfabrik. Denne gang med fokus på IT og maritime virksomheder. Gråbrødre-arkitekterne har stået for ombygningen, der tog mindre end seks måneder.

Bygningen var på mange mder ligesom en plade Ritter-sport chokolade: Kvadratisk, praktisk og god. Den var næsten 30 x 30 meter, og da vi begyndte, var der kun gammelt træværk og 12 søjler i det store rum, og det var det, vi skulle forholde os til, siger Kristian Hvass fra Gråbrødre arkitekterne.

Vi valgte ølsninger, hvor glasfacader giver kontorerne en privatsfære, og møderummene er placeret mellem kontorer og det uformelle fællesrum. Vi har også bibeholdt en del af det oprindelige, for det er jo en historisk bygning for byen, og nogle af de gamle tømmer- og snedkerkonstruktioner er kunsthåndværker i en klasse helt for sig.

 

Nu er der skabt et iværksættermiljø med private kontorer, formelle møderum og uformelle fællesrum.

Det har vi skabt ved at forstærke effekterne af æstetik, funktion og konstruktion. Vi har set på, hvordan vi kunne udnytte alle tre til at skabe den bevægelse, hvor folk møder hinanden uformelt. Det var været utroligt vigtigt at tænke det ind for at undgå, at det blev et almindeligt kontorhotel, og vi har gjort det med former og farver og materialer. Brug af bløde, runde former og materialer, som skaber et flow og ikke en afgrænsning eller afstand, fortæller Kristian Hvass.

De første lejere rykkede ind i december 2016 og Fremtidsfabrikken IT og maritimt iværksætterhus åbnede formelt i begyndelsen af marts 2017.

 

Fremtidsfabrikken   |   Frederiksgade 8   |   5700 Svendborg   |    fremtidsfabrikken@svendborg.dk   |   Tlf. (+45) 30174450